HunEngDeuPln
háttér
 

Hirdetés 2021. május 9-én

1. Az MKPK Közleményben módosította korábbi intézkedéseit, amelyek május 10-től, azaz holnaptól, hétfőtől lépnek életbe. Az alábbi rendelkezéseket, intézkedéseket hozták:

A ránkbízottakért érzett felelősségtől vezérelve, figyelembe véve a járványügyi szakemberek véleményét és a COVID-19 járvány harmadik hullámát követő és a beoltottak számának növekedése miatt életbe lépő enyhítéseket, Egyházunk sajátosságait szem előtt tartva, korábbi intézkedéseinket módosítva, 2021. május 10-től kezdődően az alábbi módon rendelkezünk:

  1. A vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól (CIC 87. k. 1. §, 1245. k.) 521/2021. sz., március 5-én adott általános felmentést jelen rendelkezésünkkel visszavonjuk.
  1. Az általános morális elvek továbbra is érvényesek, így aki számára élethelyzete miatt (például betegség, karantén) lehetetlen a szentmisén való személyes részvétel, az a vasárnapot továbbra is egyéni imával, a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével, szentmise közvetítésbe való bekapcsolódással vagy más módon szentelje meg.
  1. Továbbra is felelősen és körültekintően kell eljárni, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására. A nyilvános istentiszteletek végzésekor továbbra is be kell tartani a vonatkozó, járványhelyzetre hozott előírásokat.

Az Egyházi Törvénykönyv 838. kánonja értelmében az egyes megyéspüspökök, illetve akik a jogban velük egyenlő elbírálás alá esnek, ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.

Jelen rendelkezés Magyarország latin szertartású egyházmegyéire érvényes.

Szeretnénk köszönetet mondani a paptestvéreknek a szolgálatukért, a híveknek a kitartásukért és imáikért, és ezúton is köszönjük mindenkinek a helytállását ebben a rendkívüli helyzetben az élet minden területén. Imádságos lelkülettel figyeljünk továbbra is egymásra.

Budapest, 2021. május 7.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

2. Mindez a következőket jelenti számunkra:

- A vasárnapi szentmisék vonatkozásában; Pünkösd és Úrnapja ünnepe között szeretnénk visszatérni a Templomba, tehát legkorábban Pünkösdkor, vagy később, Szentháromság vasárnapján, legkésőbb Úrnapja ünnepén a vasárnapi szentmisét már a Templomban mutatjuk be, ha semmilyen más rendelkezés nem lép életbe addig. A visszatérés időpontjáról, később, de időben fogom tájékoztatni a kedves híveket. Azért várakozunk még, mert igyekszünk figyelni a járványügyi adatokra az előttünk álló két-három-négy hét folyamán. Amikor már tartósan csökken és stagnál a fertőzöttek száma, akkor tudjuk biztonságban bemutatni a vasárnapi szentmisét Templomunkban, addig itt az udvaron lesznek a vasárnapi szentmisék, vagy közvetítjük, ha az időjárás nem engedi a személyes jelenlétet, hiszen erre még van lehetőség.

- A hétköznapi szentmiséket az egész, a teljes május hónap folyamán biztosan a Kápolnában mutatjuk be. A kezdési időpontok megegyeznek a Plébániatemplomban bemutatandó köznapi szentmisék időpontjával.

3. Az előttünk álló héten van Urunk Mennybemenetelének az ünnepe, vagyis Áldozócsütörtök, ami munkanap, így Egyházunk vasárnap emlékezik meg erről az eseményről. Jövő vasárnap ünnepeljük tehát Urunk Mennybemenetelének a főünnepét, amikor arra emlékezik Egyházunk, hogy a feltámadt Üdvözítő az apostolok szeme láttára felemelkedik a mennyei dicsőségbe.

4. Miserend (2021. 05. 10-05. 16.):

KÁPOLNA (Wesselényi u.)

HÉTFŐ, 7.30: Rózsafüzér ima

KEDD, 17.30: ✝ Szülőkért ✝ cstg. nm.

SZERDA, 7.30: Élő családért nm.

CSÜTÖRTÖK, 7.30: Gyermek gyógyulásáért nm.

PÉNTEK, 7.30: Valu Sándor ✝ temetési mise

SZOMBAT, 7.30: Magdolna gyógyulásáért nm.

VASÁRNAP (Bocskai u.): 10.00: Szentmise Közösségi Házunk udvarán, rossz idő esetén on-line formában közvetítve.

5. Május hónap folyamán köznaponként a szentmisék után májusi litániát végzünk a Kápolnában, ahová hívunk és várunk mindenkit.


2021-05-09
Szerző: Dr. Lipták József plébános
Heti hirdetés
facebook email nyomtatás