HunEngDeuPln
háttér
 

Hirdetés 2023. február 19-én

  1. Az előttünk álló héten, szerdán van hamvazószerda, vagyis az idei évben a nagyböjti időszak kezdete. Ezzel kapcsolatban az alábbiakat szeretném hirdetni:

- Hamvazószerdán a szentmise keretében megszenteljük, megáldjuk azt a hamut, amivel meg is hamvazkodunk az ünnepi szentmise keretében. Ezen a napon, tehát hamvazószerdán a szentmise este 6-kor (18.00) kezdődik majd, ahogyan volt ez már ez elmúlt évben is, pontosan azért, hogy a diákok és a munkahelyen dolgozók is, tehát minél többen tudjanak részt venni az ünnepi szertartáson. Akik szerdán mégsem tudnak meghamvazkodni, azokat jövő vasárnap fogom meghamvazni, hiszen mindkét szentmise után lesz hamvazkodás.

- Hamvazószerda szigorú böjti és hústilalmi nap, amikor csak 3X étkezhetünk és 1X lakhatunk jól, de semmiféle húst, vagy húsból készült ételt nem fogyaszthatunk.

- Nagyböjt péntekjei is hústilalmi napok, amikor szintén nem fogyaszthatunk húst, vagy húsból készült ételeket, ám ezeken a péntekeken többször is étkezhetünk, kivéve a nagypénteket.

- Szép szokás nagyböjt péntekjein a keresztúti ájtatosság. Éppen ezért a nagyböjti időszak folyamán péntekenként este lesznek a szentmisék, a korábbi évek gyakorlata szerint. Tehát pénteken délután 5-tól (17.00) rózsafüzér, ? 6-tól (17.30) keresztút, majd pedig a szentmise. A korábbi gyakorlatnak megfelelően más-más csoport végzi majd a keresztutat péntek esténként.

- A nagyböjti időszakhoz hozzátartozik a lelkigyakorlat is, amely felkészít bennünket Húsvét ünnepére. A lelkigyakorlat időpontjáról és a vezetőjéről később, de időben fogom tájékoztatni a kedves híveket. Reméljük, hogy semmi rendkívüli esemény nem zavarja meg lelkigyakorlatunkat.

- Nagyböjt alatt a liturgia is változik. Ez azt jelenti, hogy a templom, az oltár minden díszítéstől, virágtól mentes. A virágok helyett egy töviskoszorút helyezünk az oltárra, egy töviskeresztet pedig az oltár elé, amelyek jelzik ennek az időszaknak a tartalmát, mibenlétét. Orgonánk használata is csökken, vagyis a két olvasmány közötti válaszos zsoltárt, az evangélium előtti párverset és a Miatyánkot orgonakíséret nélkül énekeljük majd a nagyböjti időszakban.

- Nagyböjt folyamán lila, viola színben mutatjuk be a szentmiséket, kivéve két főünnepünket, Szent Mátyás apostol és Gyümölcsoltó Boldogasszony főünnepeit. Ezen a két ünnepen imádkozzuk, énekeljük a dicsőséget, ám a nagyböjt többi vasárnapjain nem lesz dicsőség. Alleluját egész nagyböjtben nem éneklünk és nem is imádkozunk, még az előbb említett ünnepekkor sem, csak a feltámadási szertartásban, azaz nagyszombat éjjelén.

- Húsvét ünnepéhez hozzátartozik, hogy ünneplőbe öltöztetjük templomunkat. Szép szokás a nagyböjti időszak folyamán adományokat gyűjteni erre a célra, ahogyan történt ez az elmúlt években is. Éppen ezért az előttünk álló néhány hét folyamán várjuk a kedves testvérek adományait templomunk húsvéti díszítésére.

- Nagyböjt ideje alatt tilos a katolikus ember számára a zenés, zajos mulattságon való részvétel, hiszen erre az időszakra a visszafogottabb, mérsékeltebb, megfontoltabb, elcsendesedőbb magatartás a jellemző. Kívánok minden kedves testvéremnek áldott, kegyelemteljes nagyböjti időszakot és testi-lelki megújulást.

- Az előttünk álló héten a hamvazószerdai ünnepi, esti szentmise és a péntek esti rózsafüzér, keresztút és az azt követő szentmise itt, a plébániatemplomban lesz bemutatva, tehát az előttünk álló szerdán és pénteken itt, a templomban leszünk.

  1. Jövő vasárnap van február hónap utolsó vasárnapja, ami azt is jelenti, hogy megtartjuk a szokásos országos gyűjtésünket a katolikus iskolák javára. Jövő vasárnap mindkét szentmisénk perselyadományát erre a célra fordítjuk, kérem, így adakozzunk a perselybe.
  2. Már ma egy hete is hirdettem a virágvasárnapi és a nagypénteki passióra való felkészülésünket. A passiós énekpróbák kedd esténkét, az esti szentmisék után lesznek megtartva nagyböjt folyamán a bibliaórák helyett. Egyenlőre a Kápolnában kezdjük majd a próbákat. Az első találkozó holnaputánhoz egyhétre, kedden, február 28-án lesz.
  3. Miserend (2023. 02. 20-02. 26.):

KÁPOLNA (WESSELÉNYI U. 1/B):

HÉTFŐ, 7.30: Rózsafüzér ima

KEDD, 17.30: Egy szándékra nagymise, bibliaóra

PLÉBÁNIATEMPLOM (Bocskai u. 6.):

HAMVAZÓSZERDA, 18.00: Ünnepi szentmise, hamvazkodással

KÁPOLNA (WESSELÉNYI U. 1/B):

CSÜTÖRTÖK 7.30: Renáta gyógyulásáért nagymise

PLÉBÁNIATEMPLOM (Bocskai u. 6.):

PÉNTEK, 17.00: Rózsafüzér ima

               17.30: Keresztút

               18.00 ✝ Béla áldozópapért nagymise

KÁPOLNA (WESSELÉNYI U. 1/B):

SZOMBAT, 7.30: Irén és János ✝nagyszülőkért nagymise

PLÉBÁNIATEMPLOM (Bocskai u. 6.):

VASÁRNAP: 8.00: Szentmise, hamvazkodás

                    10.00: Szentmise, hamvazkodás


2023-02-19
Szerző: Dr. Lipták József plébános
Heti hirdetés
facebook email nyomtatás