HunEngDeuPln
háttér
 

hirdetés 2022. március 27-én

  1. A hét folyamán, szerdán és csütörtökön történt a templomunk tornyában lévő harangok rendbetétele. Erről szeretnék most néhány szóban tájékoztatást nyújtani a híveknek:

- A tavalyi felmérés szerint szükségessé vált a harangok felfüggesztésének, tartószerkezetének és ebből következően a villamosításuknak, valamint a harangnyelveknek is a cseréje.

- Mindhárom harang felfüggesztését teljes egészében kicserélték, a tartószerkezetek egy részét is, és ahol szükségessé vált ott pedig megerősítették. Mindhárom harang teljesen új harangnyelvet kapott. A régi, igen elhasználódott, megkopott alkatrészeket templomunk mellett, a hirdetőtábla mögé helyeztük el, itt mindenki megnézheti. Az teljesen biztos, hogy az utóbbi 80, de inkább 100 évben a harangok felfüggesztéséhez, tartószerkezetéhez, nyelvéhez nem nyúltak. A harangköpenyeken sem látható, hogy legalább fordítottak volna a harangokon, így az elmúlt évtizedek során ugyanazon a helyen ütötte a harang nyelve a harangköpenyt, magát a harangot. Nagyon-nagyon időszerű volt már a felsoroltak felújítása.

- Mindhárom harangot teljesen új behúzó berendezéssel látták el, hiszen ezek mozgatják a harangokat. Új vezérlőegységet szereltek fel a toronyba, amit a sekrestyéből lehet kezelni. A toronyórával összhangban pedig ütőkalapácsokat is elhelyeztek a legnagyobb és a középső harangokra. Ez azt jelenti, hogy a toronyóra jelére negyedkor egyet, félkor kettőt, háromnegyedkor hármat és egészkor pedig négyet üt majd a középső harangon az ütő, aztán pedig a nagyharangon annyit, amennyi az idő. Ez utóbbi, vagyis az egészek ütése csak az előttünk álló hét második felétől, végétől lesz hallható, mert ez a két nap nem volt teljesen elég a fenti munkák elvégzésére. A jövő héten fogják befejezni teljesen, reményeink szerint.

- Végül megköszönöm mindazoknak a segítségét és munkáját, akik ebben részt vettek. Istenünk áldása kísérje életüket és családjukat.

  1. Katolikus Egyházunk jövő vasárnap tartja az országos gyűjtést a Szentföld javára. Kérem a híveket, így adakozzunk mindkét szentmisén a perselybe.
  2. Az elmúlt hét folyamán összesen 54.000.- ft. gyűlt össze a hívek adományából a húsvéti virágokra, templomunk ünnepi díszítésére. Hálás szívvel köszönöm meg mindenkinek az adományt, és Istenünk áldását kérem minden jó szándékú adakozóra. Továbbra is várjuk híveink adományát erre a célra.
  3. Az előttünk álló héten van április hónap elsőpéntekje és elsőszombatja:

- Pénteken a délelőtti órákban meglátogatom egyházközségünk azon betegeit, akiknél ez lehetséges a fennálló helyzetre való tekintettel. Az esti szentmisét pedig a rózsafüzértársulat élő és ✝ tagjaiért mutatjuk be, majd elénekeljük a Jézus Szíve litániát. Pénteken tehát este 5-től (17.00) rózsafüzér ima, fél 6-tól (17.30) keresztút, majd szentmise, végén Jézus Szíve litánia.

- Szombaton a szokásoknak megfelelően a reggeli szentmisét a tisztítóhelyen szenvedő lelkekért mutatjuk be, ajánljuk fel.

  1. Jövő vasárnap van április hónap elsővasárnapja, így a reggel 8-kor kezdődő mise után megáldom a rózsafüzér-társulat titkait, megtartjuk szentségimádásunkat, majd azt követően lesz szokott módon a titokváltás.
  2. Miserend (2022. 03. 28-04. 03.):

HÉTFŐ, 7.30: Rózsafüzér ima

KEDD,17.30: Csontos Imréné, Veronika ✝ nm.

SZERDA, 7.30: A Czike család ✝ cstg. nm.

CSÜTÖRTÖK, 7.30: Bodnár János ✝ temetési mise.

PÉNTEK,17.00: Rózsafüzér ima

              17.30: Keresztúti ájtatosság

              18.00: A rózsafüzértársulat élő és ✝ tagjaiért nm.

SZOMBAT, 7.30: A tisztítóhelyen szenvedő lelkekért nm.

VASÁRNAP: 8.00: Szentmise

                  10.00: Szentmise


2022-03-27
Szerző: Dr. Lipták József plébános
Heti hirdetés
facebook email nyomtatás